Psihoterapia de grup
Psihoterapia de grup, la fel ca și cea individuală, îi ajută pe cei care doresc să-și dezvolte resursele pentru a putea gestiona dificultățile și problemele cu care se confruntă. Dar în timp ce în terapia individuală pacientul se întâlnește doar cu terapeutul (o singură persoană), în terapia de grup se întâlnește cu terapeutul și un grup de persoane.
Terapia de grup se concentrează atât pe interacțiunile dintre participanți, dar și pe aspectele lor personale (în funcție de dorința fiecăruia de a se dezvălui).
În activitatea mea, consider că aceasta terapie este potrivită pentru o gamă largă de probleme, pornind de la persoanele care doresc să-și dezvolte capacitățile interpersonale, până la cele care doresc să-și rezolve anxietățile, depresia, probleme în relațiile interpersonale, sociale, de muncă, sau în cuplu, viața sexuală etc.
Grupurile cu care lucrez pot varia: de la clasicele grupuri psihoterapeutice, unde se evidențiază dinamica pusă în act de grup, adică raporturile care se instaurează între membrii grupului, până la cele ”psihoeducaționale”, care au mai degrabă un aspect scolastic, structurate pe diferite teme: gestionarea furiei, a suferinței, a copiilor, a partenerului etc.
Există grupuri de suport pentru cei care trăiesc același tip de situație de criză (ex femei victime ale abuzului, sau separare sau divorț) și de obicei este util ca grupul terapeutic să fie destul de eterogen pentru a putea reprezenta un microcosmos.
Rezultate remarcabile se obțin în cadrul grupurilor ”psihoeducaționale” pentru părinți, pentru ca aceștia să –și dezvolte competențele de ”coterapeuți” cu scopul de a ameliora problemele sau a îmbunătăți comportamentele copiilor, dar, mai ales pentru a crea o dinamică de familie funcțională și armonioasă.
De asemenea, grupurile pentru copii sau adolescenți sunt foarte utile pentru a învăța să-și gestioneze emoțiile astfel încât să-și dezvolte capacitatea de autocontrol. Rezultatul? Accesarea resurselor adaptative pentru a devini asertivi și echilibrați.
Alte grupuri vor avea ca obiectiv practica și ”achiziția” unor tehnici de relaxare pentru a gestiona mai bine viața cotidiană și stresul.