De familie


TERAPIA DE FAMILIE

    Multe dintre problemele care se manifestă în context familial afecteză activitatea cotidiană. Acestea pot fi abordate necorespunzător sau pot fi subevaluate.
Problemele psihologice care implică familia se construiesc deseori pe baza relațiilor puse în act de către membrii acesteia - în încercarea de a rezolva chiar problema însăși.
Aceasta, în loc să se rezolve, ajunge de fapt fie alimentată și chiar extremizată tocmai prin modul în care se încearcă rezolvarea ei, concretizându-se în SOLUȚII ÎNCERCATE DISFUNCȚIONALE.
Riscul major care poate apărea este ca o astfel de problemă se poate transforma într-un disconfort foarte mare și de obicei, apoi într-o patologie.
 

La acest nivel, intervenția strategică căută pârghia care destructurează cercurile vicioase care s-au instaurat.
Utilizând protocoale de intervenție validate prin intermediul cercetărilor din cadrul Institutului ”Centro di Terapia Strategica” din Arezzo Italia, pe parcursul câtorva ședințe 
prescripțiile vor bloca soluțiile încercate disfuncționale, permițând astfel să apară schimbări care rezolvă problema.

Dincolo de concentrarea pe identificarea și rezolvarea problemelor, Terapia de familie este orientată spre îmbunătățirea relațiilor dintre membrii săi, astfel încât să facă loc
echilibrului, armoniei și iubirii.

Setting:
• Terapia de familie în care predomină ședințele de familie
• Terapia paralelă, care constă în alternarea ședințelelor individuale a celui care este considerat pacient (copil, adolescent, adult tânăr) cu ședințe de familie - în cadrul cărora se pot alterna diverse formate de întâlnire: doar părinți, doar frați, părinte/copil;
• Terapia individuală a unuia sau mai mulți membri adulți ai familiei ca urmare și în cadrul terapiei de familie.


Se poate apela la terapia de familie atunci când este vorba de copii, adolescenți, sau de adulții din cadrul unei familii în cazul:
- Problemelor de comunicare;
- Tulburărilor anxioase;
- Tulburarilor alimentare;
- Tulburărilor din spectrul schizofreniei;
- Tulburărilor de personalitate;
- Tulburărilor legate de abuzul de internet;
- Depresiei;
- Dependențelor.